Priprava gaspača z žarom Big Green Egg? Ali ni to tista hladna španska juha, ki je ni treba pogreti? Seveda! Če pa boste najprej spekli zelenjavo na žaru, bo ta španska predjed še okusnejša.
SESTAVINE
GASPAČO
- 500 g paradižnikov
- 1 rdeča paprika
- 1 zelena paprika
- 1 rumena paprika
- 1 podolgovata šalotka
- 2 stroka česna
- 1 kumara
- 1 šop bazilike
- 100 ml rdečega vinskega kisa
- 200 ml oljčnega olja
PREDPRIPRAVA
- Prižgite oglje v žaru Big Green Egg in ga z litoželezno rešetko segrevajte do 220 °C. Vmes pa prepolovite paradižnike. Papriko po dolžini narežite na četrtine, odstranite pecelj, semena in stržen. Olupite in prepolovite podolgovato šalotko.
- Narezano zelenjavo položite na rešetko in zaprite pokrov žara EGG. Pecite 1,5 minute in obrnite. Po poteku dodatne 1,5 minute jo znova obrnite. Zelenjavo pecite skupaj približno 6 minut. Zelenjavo obrnite na 1,5 minute in vsakič zaprite pokrov žara EGG.
- Vzemite zelenjavo iz žara EGG (znižajte temperaturo, če želite pripraviti torto) in jo pustite, da se nekoliko shladi. Vmes olupite in prepolovite česen Kumaro operite in jo na grobo narežite. Populite liste z vejice bazilike in nekaj majhnih listov shranite za okrasitev gaspača.
- Na grobo nasekljajte pečeno zelenjavo in jo z mešalnikom zmešajte s česnom, kumaro, baziliko in rdečim vinskim kisom, da postane gladka. Mešalnik nastavite na nizko hitrost in po kapljicah dodajte oljčno olje. Juho gaspačo po okusu posolite in popoprajte ter jo do serviranja shranite v hladilniku. V hladilniku hranite tudi baziliko za okrasitev juhe.
PRIPRAVA
- Juho gaspačo postrezite v privlačne jušne krožnike ali skledice in jo okrasite z malo bazilike. Po okusu začinite.