Stiskalnica za olje SANA Oil extractor EUJ-702

Dobavljivost: Ni na zalogi

269,00 €

Kratek opis:


Olje, predvsem tisto iz lanenih semen, se zelo hitro pokvari, še posebej, če je izpostavljeno svetlobi in toploti. S tem izgubi okus in hranila ter postane žarko. Stiskanje olja doma je najboljši način, da si zagotovite sveže in zdravo olje. Stiskalnica za olje Sana EUJ-702 vam omogoča, da pripravite samo toliko olja, kot ga potrebujete za sproti. Zaradi sistema hladnega stiskanja takšno olje po hranilni vrednosti in okusu daleč presega vsako olje iz trgovine.

Stiskalnica za olje Sana je nastavek, združljiv z več horizontalnimi sokovniki:  • Sana EUJ-606 in EUJ-707

  • Omega 8004, 8006, 8224 in 8226

  • Oscar DA-1000 in DA-1200

  • Vidia SJ001 in SJ002 ter

  • Alpha DN-900 


Stiskalnica za olje Sana vam omogoča, da pripravite sveže, hladno stiskano olje iz semen in oreščkov, in sicer iz lana, sezama, semen sončnic, buč, oljne ogrščice, konoplje, maka, svetlina in črne kumine, zatem iz kokosa (iz dehidriranih koščkov), mandljev, pinjol, orehov, lešnikov, arašidov, indijskih oreščkov, brazilskih oreščkov, pistacije in makadamije. Lahko naredite tudi kosmiče iz ovsa.


Stiskalnica Sana EUJ-702 je opremljena s steklenim vrčem za olje in cedilom iz nerjavečega jekla, kot tudi z zaščitno rokavico in kovinskim zatičem za lažjo odstranitev končnega pokrova. Ima 2 leti garancije za vijak in regulirne obročke ter 5 let za ostale dele.


Stiskalnica za olje Sana EUJ-702 je inovativen dodatek za več modelov vijačnih horizontalnih sokovnikov. Vsi deli stiskalnice, ki pridejo v stik z oljem, so izdelani iz nerjavečega jekla. Stiskalnico smo preizkusili s sokovnikom Sana EUJ-707. Pritrdili smo jo z enim gibom, saj ima stiskalnica enak vrat kot boben za stiskanje sokov.

Naš prvi vtis je, da gre za zelo kompaktno stiskalnico. Pri stiskalnici za olje Sana takoj dobite občutek, da je zelo kakovostno izdelana. Med drugim nam je všeč, da v njej ni grelnika. Toplota nastaja le ob trenju semen, zato je bilo olje, ki je iztekalo iz cilindra, še vedno hladno.


Preizkusili smo razna semena in oreščke. Začeli smo z lanenimi semeni. V navodilih za uporabo piše, da se pri mletju lanenih semen zaradi njihove sestave lahko sliši škripanje. To smo zaznali pri mletju semen iz dalj časa odprte vrečke. Ko smo potem uporabili seme iz pravkar odprte vrečke, ni bilo nobenega zvoka. Olje je lepo teklo in imelo je odličen okus in aromo. Nato smo poskusili s oluščenimi sončničnimi semeni. Rezultat je bil odličen! Zaradi velike vsebnosti olja v sončničnih semenih je bil donos najboljši. Tudi z makom smo dosegli presenetljivo dobre rezultate. Pri tem je bilo koristno, da je bila stiskalnica že ogreta. Prav tako smo naredili konopljino olje. Tudi v tem primeru je bil postopek zelo preprost. Poskusili smo še z oreščki – z mandlji in orehi. Mandlji so bili zahtevnejši, saj jih je bilo treba narezati na koščke. Poskušali smo jih sesekljati z mešalnikom, vendar jih je preveč zmlel. Najhitreje bi jih zmleli z drobilcem za oreščke, mi pa smo uporabili kar kuhinjski nož, ki smo ga imeli pri roki. Ko so bili mandlji dovolj zdrobljeni, je nastala solidna količina olja. Z orehi je bilo veliko lažje, saj jih je preprosto zdrobiti (dali smo jih v plastično vrečko in jih zdrobili z valjarjem) in donos olja je bil velik. Na koncu smo poskusili napraviti olje iz posušenih kokosovih kosmičev. Ugotovili smo, da je najbolje naenkrat vstaviti le majhno količino kosmičev. Postopek je bil nekoliko počasnejši kot pri semenih, vendar je bil donos soliden. Dobili smo enkratno dišeče kokosovo olje.


Odkrili smo tudi nekaj trikov, ki so pripomogli k boljšim rezultatom. Najprej smo ugotovili, da je kakovost semen in oreščkov res pomembna. Bolj ko so sestavine kakovostne in sveže, enostavnejši je postopek stiskanja in večji je donos. Priporočljivo je tudi redno čiščenje odprtin, iz katerih izteka olje, s priloženo ščetko, saj jih sicer mašijo drobni delci. Opazili smo, da potem olje lepše teče.


Na koncu še nekaj besed o čiščenju po uporabi. Čiščenje je bilo hitro in enostavno. Uporabili smo toplo vodo s čistilnim sredstvom in krtačko. Pazite le, da voda ne bi prišla v pritrdilni del iz aluminija, saj je v njem ležaj, ki se ne sme zmočiti. Ta del nikoli ne pride v stik z oljem, zato ga niti ni treba čistiti.


Na splošno smo bili zelo navdušeni nad stiskalnico za olje Sana. Stiskalnica ni namenjena stiskanju velikih količin olja (npr. za cvrtje v fritezi), temveč pripravi svežega, hladno stisnjenega olja za izboljševanje okusa jedi ali v zdravstvene namene. Olje, ki smo ga stisnili, je bilo mnogo okusnejše od vsakega bio olja iz trgovine z zdravo hrano. In vonj svežega olja je res nebeški! Če želite s hladnim postopkom stiskati majhne količine olja iz semen in oreščkov, vam toplo priporočamo stiskalnico EUJ - 702.

Količina:

  • Model: EUJ-702
  • Masivna izvedba

 

Kako si ocenil ta artikel? *

 1 točka2 točki3 točke4 točke5 točke
Ocena

Napišite vaše mnenje

Uporabite presledke za ločene oznake. Uporabite pomišljaje (') za fraze.

Nalaganje...