Vanilijev sladoled
Maslo narežemo na kocke, ter ga damo v posodo skupaj z ostalimi sestavinami za testo. Maso dobro pregnetemo, jo oblikujemo v kroglo in ovijemo s plastično folijo. Testo damo v hladilnik za najmanj eno uro.
V vmesnem času potopimo pločevinko mleka v posodo z vodo, ki jo počasi segrevamo do vretja. Nato zmanjšamo ogenj, ter pustimo počasi vreti 1,5 ure, tako da se oblikuje karamela. Pazimo, da je pločevinka ves čas potopljena v vodi. Po kuhanju jo vzamemo iz vode in jo pustimo, da se ohladi (najmanj eno uro).
Kostanje zarežemo in jih položimo v perforirano posodo. Posodo namestimo na rešetko v žaru in zapremo pokrov. Kostanj pečemo 15-20 minut z občasnim obračanjem.
V nizek pekač damo peki papir. Testo vzamemo iz hladilnika, ga položimo na pomokano delovno površino in ga razvaljamo do debeline ½ cm. Tanko testo prestavimo v pekač, odrežemo odvečni del, ter ga preluknjamo z vilicami. Iz žara vzamemo perforirano posodo s kostanjem, ter vanj postavimo pekač s testom. Pečemo približno 35 minut.
Kostanj olupimo, odpremo pločevinko kondenziranega mleka in ga zmešamo skupaj z žganjem v večji kozici v žaru. Na koncu dodamo še kostanj, dobro premešamo, ter mešanico nadevamo v pripravljeno testo. Pito ohladimo in posujemo s ščepom morske soli, ter narežemo na kose. Serviramo z vanilijevim sladoledom.
www.biggreenegg.si