KOSTANJEVA PITA S KARAMELO

Sestavine

Za testo

200g masla
300g moke
100g sladkorja
1 jajce

 Za nadev

1 pločevinka kondenziranega mleka (približno 397g)
800g sladkega kostanja (neolupljenega)
40ml žgane pijače (whisky)
Morska sol

Za postrežbo

Vanilijev sladoled

Priprava

Maslo narežemo na kocke, ter ga damo v posodo skupaj z ostalimi sestavinami za testo. Maso dobro pregnetemo, jo oblikujemo v kroglo in ovijemo s plastično folijo. Testo damo v hladilnik za najmanj eno uro.

V vmesnem času potopimo pločevinko mleka v posodo z vodo, ki jo počasi segrevamo do vretja. Nato zmanjšamo ogenj, ter pustimo počasi vreti 1,5 ure, tako da se oblikuje karamela. Pazimo, da je pločevinka ves čas potopljena v vodi. Po kuhanju jo vzamemo iz vode in jo pustimo, da se ohladi (najmanj eno uro).

Kostanje zarežemo in jih položimo v perforirano posodo. Posodo namestimo na rešetko v žaru in zapremo pokrov. Kostanj pečemo 15-20 minut z občasnim obračanjem.

V nizek pekač damo peki papir. Testo vzamemo iz hladilnika, ga položimo na pomokano delovno površino in ga razvaljamo do debeline ½ cm. Tanko testo prestavimo v pekač, odrežemo odvečni del, ter ga preluknjamo z vilicami. Iz žara vzamemo perforirano posodo s kostanjem, ter vanj postavimo pekač s testom. Pečemo približno 35 minut.

Kostanj olupimo, odpremo pločevinko kondenziranega mleka in ga zmešamo skupaj z žganjem v večji kozici v žaru. Na koncu dodamo še kostanj, dobro premešamo, ter mešanico nadevamo v pripravljeno testo. Pito ohladimo in posujemo s ščepom morske soli, ter narežemo na kose. Serviramo z vanilijevim sladoledom.

 

   www.biggreenegg.si

Nalaganje...