DIVJAČINSKI STEAK PRIPRAVLJEN V PORU S POPEČENO BUČO, PASTINAKOM IN BRUSNIČNIM KOMPOTOM

Sestavine

1kg divjačinskega steaka
3 večji pori
2 večja kosa slanine za ovijanje (cca. 100g)
1 okrogla buča
Sončnično olje
4 manjši pastinaki
300g brusnic (svežih ali zamrznjenih)
150g sladkorja
1 cimetova palčka

 Predpriprava

Divjačinski steak očistimo sami ali pa nam ga očisti mesar. V večji posodi zavremo vodo, s pora odstranimo zunanje plasti, ter odrežemo koreninski del, notranje liste pa blanširamo v vodi, dokler se ne zmehčajo (približno 30 sekund). Odcedimo, ohladimo v ledeno mrzli vodi in še enkrat dobro odcedimo.

Žar Big Green Egg segrejemo na 150°C. Steak potresemo s soljo in poprom, ter ga ovijemo z rezinami slanine. Blanširane porove liste položimo na delovno površino, na njih pripravljen steak, ki ga obložimo z novo plastjo porovih listov. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka pora. Steak položimo vzdolžno na porove liste, ter jih povežemo skupaj, tako da oblikujemo rulado. V žar položimo keramični delilnik, na tega pravokotno posodo za odcejanje sokov, ki jo napolnimo z manjšo količino vode. Nato vstavimo rešetko, zapremo pokrov žara in počakamo, da se vsi elementi segrejejo.

Pripravljeno rulado položimo na rešetko nad posodo, zapremo pokrov in pustimo, da se počasi kuha (približno 3 ure). Pokrov žara občasno odpremo in preverimo, če je v posodi za odcejanje še dovolj vode. Če jo je potrebno dodati, jo seveda dodamo. Na takšen način bomo dobili odlično mesno omako, ki jo postrežemo zraven jedi.

V vmesnem času očistimo, umijemo in narežemo bučo, ter pastinak. Iz buče odstranimo vsa semena. Zelenjavo prelijemo z oljem in pustimo v hladilniku do uporabe.

Rulado in posodo z omako vzamemo iz žara, ter ju pustimo da se ohladita. Brusnice, sladkor, cimetovo palčko in malo vode damo v manjšo kozico (če uporabimo zamrznjene brusnice, je potrebno dodati manj vode, kot če uporabimo sveže). Voda pomaga pri ohranjanju prave čvrstosti. Kozico postavimo na rešetko, zapremo pokrov in pustimo kuhati 15 minut oz. dokler se brusnice ne razpočijo.

Po petih minutah na rešetko položimo tudi rezine buče in pastinaka, ter jih popečemo z obeh strani (buča je pripravljena v 8-10 minutah, pastinak pa v približno 12 minutah). Rulado s steaki narežemo na kose in jih položimo v mesno omako. Posodo pokrijemo z aluminijasto folijo.

Zelenjavo vzamemo z rešetke, ter jo postrežemo skupaj z mesom in brusničnim kompotom.

 

Nalaganje...