»PIKSNA IN EN PŠANC«
Sestavine
1 piščanec
Olivno olje
1 pločevinka Radlerja (na pol polno)
1 limeta
1 limona
Za začimbno mešanico potrebujemo:
1 jedilno žlico črnega popra
1 jedilno žlico soli
2 zvrhani jedilni žlici paprike v prahu
3 zvrhane jedilne žlice rjavega sladkorja
1 čajno žličko mletih klinčkov
1 zvrhano čajno žličko čebule v prahu
1 zvrhano čajno žličko kumine v prahu
1 zvrhano čajno žličko česna v prahu
1 zvrhano čajno žličko čilija v prahu
V Big Green Egg žaru zakurimo oglje. V žar postavimo keramični delilnik (z nogami navzgor), zapremo pokrov in dvignemo temperaturo na 180°C. V vmesnem času zmešamo skupaj sestavine za začimbno mešanico. Kožo na piščancu previdno privzdignemo s prsti, ter pod njo nanesemo začimbno mešanico. Mešanico dobro vtremo tudi v notranjost piščanca. Kožo prelijemo z olivnim oljem, ter potresemo z začimbno mešanico.
Pločevinko Radlerja namestimo v kovinski podstavek za peko piščanca, nanj pa pripravljenega piščanca. Na sredino keramičnega delilnika postavimo okroglo odcejalno posodo. Pokrov žara zapremo, piščanca pa pečemo 60-70 minut.
Ko je piščanec pečen, ga vzamemo iz žara, posujemo z naribano lupinico limone in limete, ter postrežemo.