KRUH Z BUČNIMI IN SONČNIČNIMI SEMENI

Sestavine

250g polnozrnate moke
250g bele moke
7g suhega kvasa (1 paketek)
20g soli
3dl mlačnega delno posnetega mleka
3 jedilne žlice sončničnega olja
75g mešanih oreščkov
75g sončničnih ali bučnih semen

Obe vrsti moke presejemo v večjo posodo, dodamo kvas, sol, mleko in dve jedilni žlici sončničnega olja. Sestavine dobro premešamo in gnetemo, da oblikujemo elastično testo. Testo oblikujemo v kroglo, ga premažemo s preostalim oljem, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo, ter ga pol ure pustimo vzhajati na sobni temperaturi. V vmesnem času sesekljamo oreške.

Testo potisnemo, da iz njega iztisnemo zrak, dodamo oreščke in semena, ter dobro pregnetemo. Testo oblikujemo v hlebec, ter ga položimo na dobro pomokan pekač. Pokrijemo in pustimo vzhajati nadaljnjih 20 minut. V vmesnem času prižgemo žar Big Green Egg, ga pripravimo za indirektno peko s keramičnim delilnikom in keramično ploščo, ter ga segrejemo na 175°C.

Hlebec položimo na keramično ploščo, ga zarežemo, ter pokrijemo pokrov žara. Kruh pečemo, dokler ne dobi zlatorjave barve (približno eno uro). Kruh je pečen, ko zveni votlo, če ga potrkamo s spodnje strani.

Nalaganje...