KISLO ZELJE Z JABOLKOM IN PEČENIM KROMPIRJEM
Sestavine
4 večji krompirji
1kg kislega zelja
4 večja jabolka zlati delišes
2 beli čebuli
4 stroki česna
2 cimetovi palčki
20 črnih poprovih zrn
20 koriandrovih semen
1l jabolčnega soka
Sončnično olje
Žar Big Green Egg segrejemo na 180°C in vanj postavimo litoželezno rešetko. Krompirje položimo na rešetko in jih pečemo 45 minut. V vmesnem času speremo kislo zelje, ga stisnemo in ožamemo. Umijemo jabolka, očistimo čebulo in česen; čebulo narežemo na obročke, česen pa drobno sesekljamo.
Krompirje vzamemo z rešetke, ter nanjo postavimo litoželezno posodo. V njej segrejemo sončnično olje, ter prepražimo čebulo s česnom. Dodamo začimbe, kislo zelje in dobro premešamo. Vse skupaj zalijemo z jabolčnim sokom in segrevamo do vretja. Nato posodo pokrijemo s pokrovko, ter zmanjšamo temperaturo žara na 150°C. Zelje pustimo kuhati 45 minut.
Proti koncu kuhanja naribamo dve jabolki, ter jih zmešamo skupaj s kislim zeljem. Litoželezno posodo pustimo odprto, da tekočina izhlapeva.
Ko skoraj vsa tekočina izhlapi vzamemo posodo z rešetke, ter dvignemo temperaturo žara na 180°C. Preostali dve jabolki narežemo na rezine, jih položimo na rešetko skupaj s pečenimi krompirji, ter jih popečemo z obeh strani.
Kislo zelje serviramo v globoke krožnike s pečenim jabolkom in krompirjem.