JUHICA IZ ZELENE

Sestavine

1 gomolj zelene
7dl piščančje jušne osnove
5dl smetane
2 jajci
2 rezini šunke
2 vejici listov zelene
Večji kos francoskega kruha (približno 10 cm)
100g mladega, trdega kozjega sira
Sončnično olje

Žar Big Green Egg pripravimo za direktno peko z litoželezno rešetko in dvignemo temperaturo na 180°C. V vmesnem času olupimo in umijemo gomolj zelene, ter ga narežemo na 1cm debele rezine.

Rezine zelene popečemo na obeh straneh. Na rešetko postavimo litoželezno posodo (»dutch oven«), vanjo položimo popečeno zeleno, jo prelijemo z jušno osnovo in smetano, ter pokrijemo s pokrovom. Temperaturo žara zmanjšamo na 140°C, ter pustimo vreti približno 15 minut.

V vmesnem času skuhamo jajca do trdega. Ko so skuhana jih potopimo v hladno vodo, ter olupimo. Šunko narežemo na dolge in ožje trakove. Liste zelene očistimo, ter sesekljamo. Francoski kruh narežemo na enakomerne rezine, na katere položimo rezine kozjega sira.

Litoželezno posodo vzamemo iz žara, ter v žar položimo litoželezno ploščo z gladko stranjo obrnjeno navzgor. Juhico dobro premešamo z ročnim mešalnikom, ter jo začinimo s soljo in poprom. Litoželezno ploščo premažemo s sončničnim oljem, ter nanjo položimo rezine kruha. Zapremo pokrov žara in pustimo, da se kruh zapeče do zlato rjave barve (približno 1 minuto).

Šunko in jajca razporedimo v 4 krožnike, v njih nalijemo juho in serviramo s popečenimi kruhki.

       www.biggreenegg.si

Nalaganje...